sobota, 13 kwietnia 2013

Zawsze przed wysiewem sprawdzamy nasiona...

Często zdarza się, że korzystamy z nasion kupionych kilka sezonów wcześniej. Niestety zarówno ich zdrowotność jak i zdolność kiełkowania mogą ulec obniżeniu. By uniknąć niepowodzeń w uprawie ulubionych warzyw lub kwiatów  ozdobnych trzeba sprawdzić jakość nasion. W tym celu 10-20 nasion umieszczamy na wilgotnym materiale (może być wata tak jak siejemy rzeżuchę) i przykrywamy przezroczystym wieczkiem, by ograniczyć odparowywanie wody i zapewnić dostęp światła. Siłę kiełkowania sprawdzamy po 2-7 dniach w zależności od gatunku, licząc wykiełkowane nasiona. Zdolność kiełkowania określa się obserwując nasiona w dłuższym czasie także licząc te skiełkowane nasiona. Procentowo zdolność kiełkowania nie powinna być niższa niż 60-70% (min. 6-7 z 10 nasion powinno skiełkować). Dodatkowo powinniśmy obserwować wygląd siewek - jeśli po wykiełkowaniu zaczynają zamierać lub przybierać nietypowe zabarwienie, nie powinniśmy ich wykorzystywać, bo mogła je zaatakować zgorzel siewek. Jednak stosując zaprawianie nasion przed wysiewem, skutecznie je przed tym uchronimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz